Saatat tehdä itsellesi haittaa nauttimalla B-vitamiinivalmisteita, jos ne sisältävät synteettistä foolihappoa. Mistä tässä on kysymys? Eikö foolihapon pitänyt olla elintärkeä lisäravinne?
Suomessa sadat tuhannet ellei jopa miljoonat ihmiset käyttävät potentiaalisesti haitallista synteettistä foolihappoa, vaikka sille on olemassa luonnollinen vaihtoehto.
Vuosia sitten käytin pitkään normaalia, suomalaisesta apteekista saatavaa B-vitamiinikompleksia. Jokin näissä valmisteissa kuitenkin tökki ja intuitio sanoi ettei kannata käyttää pitkäaikaisesti. Myös pää meni ”jumiin” oudolla tavalla jo parin päivän käytön jälkeen (energiaa oli muttei ehkä paras vaikutus ajatteluun). Löysin mahdollisen syyn ryhdyttyäni tutkimaan asiaa – synteettisen luonnossa esiintymättömän foolihapon.
Terveyspiireissä on jo pidempään ollut trendinä olla käyttämättä synteettisiä vitamiineja. Foolihapon kohdalla tähän alkaa viimeinkin löytyä myös tieteellistä todistusaineistoa. Käsittelyssä on siis foolihapon potentiaaliset haitat (ja folaatin hyödyt).
Suomessa tiedetään tästä asiasta harmittavan vähän; useat lääkärit ja ravintoasiantuntijat suosittelevat edelleen potentiaalisesti haitallista foolihapon lisäravitsemista.
Foolihappo vs. folaatti (THF eli tetrahydrofolate)
(Tämä osio perustuu suureksi osaksi Chris Kresserin erinomaisesta artikkelista: The little known (but crucial) difference between folate and folic acid.)
Tietäisitkö vastauksen, jos kysyisin mikä näistä vitamiineista löytyy luonnollisesti ruuasta; folaatti vai foolihappo? Jos et niin älä ihmettele, koska olet hyvässä seurassa sillä, terveyden ammattilaiset, ravintoexpertit ja lääkärit sekoittavat nämä termit säännöllisesti – ehkäpä juuri siksi, koska näitä termejä käytetään usein virheellisesti keskenään vaihtokelpoisesti. Monet väittäisivät vielä, että folaatti ja foolihappo olisivat pohjimmiltaan sama ravintoaine. Vaikkakin foolihappoa pidetään usein folaatin ravintolisällisenä muotona, näiden muotojen välillä on useita tärkeitä eroja. Ylenmääräiset annokset synteettistä foolihappoa ei ole tarpeen ja saattaa jopa olla haitallista naisille, jotka ovat jo ohittaneet lastenteon iän, ja miehille yleensä.
Miten folaatti ja foolihappo eroavat toisistaan?
Yleensä ottaen folaatti on yleinen nimi ryhmälle vesiliuokoisia B-vitamiineja, joilla on foolihapon eli B9-vitamiinin biologinen aktiivisuus. Foolihappo on luonnossa esiintymätön hapettunut synteettinen muoto, jota käytetään vitamiineissa ja ruuanvahvistuksessa (vitamiinien lisääminen ruokaan). Tästä eteenpäin kuitenkin käytän nimeä folaatti tarkoittamaan pelkästään useita tetrahydrofolaatti johdannaisia, joita löydetään luonnollisesta oikeasta aidosta ruuasta.
Folaatin muoto, joka voi mennä pääasialliseen folaatin metaboliseen sykliin, on tetrahydrofolaatti (THF). Toisin kuin luonnolliset folaatit, jotka metaboloidaan (muuttuu aineenvaihdunnan toimesta) tetrahydrofolaatiksi ohutsuolen limakalvolla, foolihappo käy läpi alustavan pelkistyksen ja metylaation vasta maksassa, missä konversio tetrahydrofolaatti muotoon vaatii dihydrofolaatti-reduktaasin. Tämän entsyymin alhainen aktiivisuus ihmisen maksassa yhdistettynä foolihapon korkeaan saantiin voi johtaa epäluonnollisiin tasoihin metabolisoimatonta foolihappoa isossa verenkierrossa. Kresserin mukaan useat tutkimukset ovat reportoineet metabolisoimattoman foolihapon läsnäolon veresssä foolihappo-lisäravinteiden tai foolihapolla vahvistettujen ruokien kulutuksen jälkeen (lähteitä 1, 2).
Huomaa että ihmisen altistuminen foolihapolle oli olematonta ennen sen kemiallista synteesiä vuonna 1943. Vuonna 1998 foolihappo otettiin käyttöön pakollisena ruuan vahvistuksena. Ruuan vahvistaminen foolihapolla todettiin pakolliseksi joissakin maissa, koska todisteita foolihappo lisäravinteiden käytön suojaavasta vaikutuksesta hermostoputken sulkeutumishäiriöiden syntymistä vastaan kertyi niin paljon (lähteitä 1, 2, 3).
Synteettinen foolihappo ja sen riskit
Vaikkakin myös synteettinen foolihappo voi auttaa vähentämään raskauden aikaisia epämuodostumien esiintymistä, niin luonnosta löytymättömän synteettisen foolihapon nauttimiseen liittyy kuitenkin useita mahdollisia riskejä, toisin kuin kasviksista löytyvien luonnollisten folaattien, joita voi periaatteessa nauttia ruuasta niin paljon kuin vaan pystyt syömään.
Yksi suurimmista riskeistä, joka liittyy foolihapon liialliseen saantiin, on syövän kehittyminen. Foolihapolla ja B12-vitamiinilla hoitaminen johti Norjassa lisääntyneisiin syöpiin ja kuolleisuuteen iskeemisillä sydäntautipotilailla (lähde). Tutkimuksessa joka suoritettiin Norjassa (maa mikä ei vahvista ruokaa foolihapolla) havaittiin että 800 µg foolihappo-lisä (plus B12 ja B6) päivittäin enemmän kuin kolmen vuoden ajan nosti riskiä kehittää keuhkosyöpä 21%. Toinen tutkimus missä miehet ottivat joko foolihappoa tai plaseboa näytti, että ne jotka söivät 1000 µg foolihappoa päivässä omasivat enemmän kuin kaksi kertaa suuremman riskin kehittää eturauhassyöpä (1, 2). Ruuan vahvistaminen foolihapolla lisäsi paksusuolensyöpää Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Chilessä (1, 2).
Kresserin mukaan tutkijat olettavat, että ylenmääräinen foolihapon kulutus vahvistetuista ruoka-aineista saattaa liittyä suoraan lisääntyneisiin syöpälukuihin. Liika foolihappo voi stimuloida kasvua jo olemassa oleville neoplasmoille (kasvaimille) mikä voi lopulta johtaa syöpään. Metabolisoimattoman foolihapon läsnäolo veressä liittyy pienentyneeseen NK-solujen sytotoksisuuteen millä voi olla mahdollisesti syöpiä lisäävä vaikutus (lähde). NK-solut osallistuvat kasvainsolujen tuhoamiseen ja näin ollen tämä voi viitata toiseen tapaan millä liiallinen foolihappo saattaisi edistää jo olemassa olevia pahanlaatuisia kasvaimia.
Foolihapon korkea saanti voi myös peittää B12-vitamiinin puutoksen tunnistamisen, joka voi johtaa keskushermoston toimintakunnon huononemiseen ikääntyneillä. Tässä tutkimuksessa iäkkäiden joukossa foolihapon kuluttaminen yli 400 mikrogrammaa päivässä johti merkittävästi nopeampaan kognitiivisten kykyjen pienenemiseen kuin niillä jotka eivät käyttäneet ravintolisää.
Toinen Kresserin mainitsema tutkimus löysi korkeamman anemian ja kognitiivisten kykyjen huonontumisen liittyvän korkeaan foolihapon saantiin vanhuksilla, joilla oli alhainen B12-vitamiinitaso.
Koska B12-vitamiinin puutos on yleinen ongelma monille vanhuksille, nämä tutkimukset viittaavat siihen, että korkea foolihapon saanti saattaa aiheuttaa vakavia seurauksia vanhemmassa väestössä. Toinen mahdollinen ongelma on synteettisen foolihapon imeytyminen…
MTHFR-polymorfismi heikentää foolihapon imeytymistä
Arviolta 30-60% maailman väestöstä on geneettinen mutaatio tai polymorfismi MTHFR-geenissä (MTHFR C677T, MTHFR A1298C), jotka heikentävät synteettisen foolihapon muuntumista folaatiksi (eli entsyymi joka muuntaa foolihapon bioaktiiviseksi metyylifolaatiksi, ei toimi optimaalisesti).
MTHFR-polymorfismillä tarkoitetaan virhettä MTHFR-entsyymiä koodaavasssa geenissä (joka voi johtaa esim. kohonneisiin homokysteiini tasoihin, mikä on hyvin haitallista). Tarkemmin ottaen kyseessä on MTHFR 677C→T polymorphismi. Geenin perusyksikön muuttuminen C:stä -> T luo entsyymin joka toimii vähemmän tehokkaasti. Jokaisella on kaksi versiota geenistä (677C tai 677T) joista yksi on peritty kummaltakin vanhemmalta. Näistä muodostuu kombinaatiot CC, CT ja TT (TC sama kuin CT).
Jos olet perinyt MTHFR-geenin virheellisen muodon molemmilta vanhemmiltasi niin sinulla on nyt geenin molemmat kopiot ”rikki” (TT), jolloin foolihappo lisäravinteiden käyttäminen on kuin yrittäisit polkea polkupyörää ilman ketjuja. Jos vain toisella vanhemmistasi oli MTHFR-polymorfismi, niin foolihappo lisäravinteet voivat vielä jonkin verran imeytyä.
Noin 30-60% ihmisistä maailmassa on jommalta kummalta vanhemmalta peritty mutaatio MTHFR-geenissä (CT-versio). Haitallista homotsygoottista mutaatiota (MTHFR genotype TT) kantaa suomalaisista ainakin 5% (lähde).
(Mutaatio sanaa käytetään yleensä vain kun alle 1% populaatiosta omaa sen, tarkemmin ottaen kyseessä on ”single nucleotide polymorphism” eli yksittäisen nukleotidin muuntuminen toiseksi.)
Folaatin (foolihapon) hyödyt – Miten foolihappo vaikuttaa?
Folaatit ovat vesiliukoisia B-vitamiineja, jotka toimivat keskeisessä roolissa kehon metabolisissa reaktioissa. Folaattia tarvitaan tuottamaan ja ylläpitämään uusia soluja, DNA- ja RNA-synteesiä varten, sekä estämään muutoksia DNA:han eli näin ollen ehkäisemään syöpää. Folaattia tarvitaan siirtämään yhden hiilen ryhmiä metylaatioreaktioissa ja nukleiinihappojen (DNA, RNA) synteesissä eli folaatti toimii elimistössä koentsyyminä nukleotidien ja aminohappojen aineenvaihdunnassa. Folaatteja tarvitaan esimerkiksi solujen jakautumiseen ja korjaamiseen.
”Se ettei sinulla ole tarpeeksi folaattia on lähes sama kuin tulisit säteilytetyksi.” Huh?
Folaatin puute voi johtaa DNA:ssa ns. ”double strand break” -tyyppisiin murtumiin. Folaatti on tärkeä tymiinin synteesiin, joka on yksi DNA:mme nukleotidin muodostavista pyrimidiiniemäksistä. Jos et saa tarpeeksi folaattia, voi käydä niin että DNA:han liittyy urasiili (pyrimidiiniemäs joka on normaalisti osa RNA:ta) tymiinin paikalle. Mitä tämä tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että jos et saa tarpeeksi folaattia, DNA:si kärsii samankaltaista vahingoa kuin ionisoivalle säteilylle altistumisessa. (Katso tämä tai uudempi tutkimus tai Bruce Amesin selostus asiasta.)
Suuri osa suomalaisista siis vahingoittaa omaa DNA:nsa edes tajuamatta sitä. Uusimman FINRAVINTO 2012 tutkimuksen mukaan suomalaiset miehet saivat folaattia keskimäärin 270 µg päivässä ja naiset vain 234 µg päivässä (yli 64 vuotiaat saivat folaattia vielä vähemmän ruokavaliostaan). Useimmat suomalaiset eivät siis saa ruokavaliostaan edes sitä minimisaantisuositusta (300 µg / päivä). Folaatin puutos voi olla nykyisin vielä pahempi, koska silloin suomalaiset saivat 1/3 osaa folaatista viljavalmisteista, joita nyt useat ovat alkaneet vältellä mm. karppauksen ja paleo villityksen takia. Lisäksi jos tupakoit tai alkoholi sattuu maistumaan, niin minimisaantisuositus ei todellakaan riitä.
Foolihappo (folaatit) yhdessä muiden B-vitamiinien kanssa osallistuu aivojen ja hermoston toiminnalle tärkeän myeliinin muodostamiseen (myeliini rappeutuu mm. MS-taudissa). Foolihappo tunnetaan perinteisesti verta muodostavana B-ryhmän vitamiinina, jonka puute aiheuttaa megaloblastista (suurisoluista) anemiaa. Megaloblasti on luuytimessä esiintyvä punasolun esiaste, joka on muodoltaan poikkeava tuman kypsymishäiriön vuoksi.
Oireita jotka saattavat kertoa foolihappo / folaatti puutoksesta
– Lihasheikkous
– Ongelmia keskittymisessä
– Asioiden unohtelu
– Sekava olo
– Pahantuulisuus / ärtyneisyys
– Suun haavaumat
– Kielen turvotus
– Masennus
– Ruokahaluttomuus
– Väsymys
– Harmaat hiukset
– Uneliaisuus
– Kalpea iho
– Ripuli
Yleisiä terveysväittämiä foolihaposta:
- Ehkäisee masennusta, dementiaa ja parantaa ikäihmisten muistia (1, 2, 3)
- Parantaa sperman laatua (1, 2, 3)
- Foolihappo ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja (Tällä on ilmeisesti aika heikot näytöt 1, 2)
- Ehkäisee suolistosyöpiä (kiistanalainen)
- Ehkäisee aivohalvausta (Totta, ainakin tietyillä ryhmillä: 1, 2, 3, 4)
- Vähentää tupakoivien riskiä sairastua erilaisiin tauteihin (Tiedetään että tupakointi vähentää folaattia 1, 2)
- Suojaa maksaa (Tiedetään että alhaiset folaattitasot voivat lisätä riskiä sairastua maksasairauksiin. Esim. alkoholismi -> alhainen folaatti -> maksa pamahtaa 1, 2)
- Parantaa erektiota ja on monesti ratkaisu erektio-ongelmista kärsiville (Folaatin puutos voi aiheuttaa impotenssin ja erektio-ongelmia 1, 2, 3)
Yleisesti B-vitamiinit liitetään näihin hyötyihin:
– Päivittäisten energiatasojen huomattava parantuminen, pirteyden lisääntyminen
– Parantunut keskittymiskyky ja muisti sekä henkinen hyvinvointi.
– B-vitamiinit pienentävät riskiä kehittää masennusta, ahdistuneisuushäiriö, muistin huononeminen ja muita yleisiä vanhuuteen liittyviä sairauksia.
– Kauniimmat hiukset, iho ja kynnet sillä melkein kaikki B-vitamiinit vaaditaan ihon ja kynsien kasvuun ja kehittymiseen.
Foolihappo saantisuositukset
Suomen virallinen suositus: miehille ja naisille on 300 µg / vuorokausi. Hedelmällisessä iässä oleville naisille 400 µg / vuorokausi ja raskaana oleville ja imettäville 500 µg / vuorokausi. (Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014)
Linus Pauling Institute Suositus: aikuisille folaatti/foolihappo lisäravinne 400 µg / vuorokausi. Yli 50 vuotiaille folaattirikas ruokavalio plus 400 µg lisäravinne päivittäin (lähde).
Suurin haitattomana pidettävä saantitaso foolihappo lisäravinteelle on 1000 µg / vuorokausi. (jos ruokaasi on lisätty foolihappoa se täytyy laskea myös tähän)
Parhaat folaatin lähteet ravinnosta
Sen sijaan että käyttäisi synteettistä foolihappoa sisältäviä vitamiineja, kannattaa panostaa luonnollisen folaatin saantiin, jota elimistö voi käyttää suoraan imeytymisen jälkeen ilman konversiota maksassa. Tuoreat vihreät kasvikset, vihannekset, hedelmät ja marjat ovat parhaita folaatin lähteitä ravinnosta.
Esimerkiksi parsakaali, persilja, lehtikaali, kukkakaali, salaatti, pinaatti, paprika, porkkana, mustikka, punajuuri. Myös palkokasvit (soija, herneet, pavut ja maapähkinät), kokojyvävalmisteet (täysjyväviljatuotteet), leseet, vehnänalkiot, hiiva, munankeltuainen, liha, sisäelimet (maksa, munuaiset), sekä maitotaloustuotteet sisältävät folaattia.
Nauti kasvikset raakana ja mahdollisimman tuoreena, sillä esim. vihannesten keittäminen tuhoaa 95% folaatista. Folaatin saantia heikentää sen liukeneminen keitinveteen sekä tuhoutuminen hapen, auringon UV-säteilyn ja säilömisen vaikutuksesta. Huoneenlämmössä tapahtuva tuoreiden vihannesten folaatin hajoaminen voi olla jopa 70% kolmen päivän aikana. Esim. säilykepurkin herneissä on vain hyvin vähän folaattia jäljellä vaikka tuoreissa herneissa sitä on runsaasti.
Folaatti / foolihappo lisäravinteista?
Ihmiskeho ei voi valmistaa folaattia, joten sitä on saatava säännöllisesti ruokavaliosta tai lisäravinteista. Tuore aito ruoka on tietenkin paras lähde luonnolliselle folaatille. Ruuan prosessoinnin ja valmistuksen aikana merkittäviä määriä folaattia kuitenkin tuhoutuu. Saadaksesi esim. 18-30v naisille suositellun päivittäisen määrän folaattia (400 µg/vrk), sinun pitäisi syödä n. 1,5 kg kuorittuja appelsiineja.
Folaatin (foolihapon) tarve korostuu tietyissä erikoistilanteissa joita ovat mm. stressi, yksipuolinen ravinto, rankka fyysinen rasitus, runsas alkoholinkäyttö, ehkäisypillerien käyttö, laihduttaminen, pitkäaikainen paasto, laktoosi-intoleranssi, keliakia sekä tietenkin raskaus, imetys ja sairaus- ja toipilasaika sekä runsas teen juominen. Foolihappoa/folaattia käytettäessä suositellaan myös nautittavan B12-vitamiinia, sillä foolihapon runsas käyttö voi peittää alleen B12-vitamiinin puutosoireet.
Suurimmalla osalla ei ole hajuakaan, että jo yksi vihreä tee kuppi raskauden aikana voi dramaattisesti lisätä kehon tarvetta folaatille ja mahdollisesti näin myötävaikuttaa sikiövaurioiden syntymiseen (1, 2, 3). Eli tarvitset lisää folaattia jos vihreä tai musta tee sattuu maistumaan (huom. ainakaan kiinasta peräisin olevan mustan teen nauttiminen ei ole suositeltavaa raskauden aikana sen sisältämän korkean lyijypitoisuuden takia, videolinkki aiheesta).
Folaatti valmisteet
Luonnollista folaattia saa nykyisin myös lisäravinteena monen edistyneen valmistajan kehitystyön tuloksena. Näissä valmisteissa käytettävä folaatti on nimeltään Metafolin® tai Quatrefolic®, joka on puhdas stabiili kiteinen muoto luonnossa vallitsevasti esiintyvästä folaatista.
Alan yksi suurimmista asiantuntijoista on Dr. Ben Lynch, hän kertoo että foolihappo (folic acid) on käytännössä ”roskiskamaa” ja jokaisen pitäisi heittää se pois. Dr. Ben Lynch mukaan parhaat folaatin muodot ovat tällä hetkellä folinic acid ja metyylifolaatti (methyl folate, Metafolin®). Hänen ohje luonnollisen folaatti lisäravinteen valitsemiseen löytyy täältä.
Varmista että käyttämäsi lisäravinne sisältää L-5-MTHF muotoa (L-enatiomeerit eli L-5-MTHF = L-5-Methyltetrahydrofolate = 6(S)-L-MTHF = 6(S)-L-Methyltetrahydrofolate).
Summattuna biologisesti aktiivisen folaatti muodon tunnistaa siitä, että purkissa lukee: Quatrefolic, Metafolin, 6(S) tai L-5-methyltetrahydrofolate. Mahdollisesti myös L-Methylfolate Calcium ja Levomefolic Acid on OK tavaraa.
Älä osta, jos purkissa lukee esim. D-5-methyltetrahydrofolate tai 6(R)-methyltetrahydrofolate. (Tuskinpa kukaan virallisesti myy D-enantiomeeri muotoa, mutta sitä voi olla mukana huomattavasti, jos ei ole erikseen mainittu sen olevan puhdasta L-muotoa (Huom. sana methyltetrahydrofolate voidaan korvata lyhenteellä MTHF)
Valitettavasti Suomesta saatavista vitamiinituotteissa on usein vain potentiaalisesti vaarallista synteettistä foolihappoa (folic acid).
Itse tilaan folaattia suomalaisten suosiossa olevasta nettikaupasta nimeltä iHerb.com (katso: iHerb kokemuksia tai Kannattaako iHerb tilaaminen enää vuonna 2015?)
Folaatti valmisteet
Seuraavissa valmisteissa folaatti on samassa muodossa kuin luonnossa:
- Solgar Folaatti (Metafolin®) – Tämä Solgarin Metafoliini taitaa olla ainut luonnollinen foolihappo mitä Suomesta saa. Hinta tälle on Suomessa 15-17 euroa purkista jossa on 50 kappaletta 400 µg kapseleita. Iherbistä tilattaessa saat 100 kapselin purkin Solgar Metafoliinia huomattavasti halvemmalla. Itse asiassa jopa 800 µg per kapseli purkin (100kpl) saa halvemmalla, vaikka purkissa on 4 kertaa enemmän tavaraa kuin Suomesta saatavasta.
- Jarrow Formulas Methyl Folate – Tämä on Quatrefolic folaattivalmiste on myös biologisesti aktiivinen folaatti. Valmistajan mukaan imeytyisi 10% paremmin kuin Metafolin®, mutta tuskin sillä on normaalissa käytössä mitään merkitystä. Vinkkinä: kannattaa tilata 4 purkkia kerralla jotta saat extra 12% alennuksen, eli 8 kuukauden satsi noin 24 euroa postituksineen.
- Doctor’s Best, Best Folate, Fully Active – Ylivoimaisesti halvin luonnollinen folaattivalmiste (Quatrefolic). 4 purkkia eli vuoden satsi (400 µg/päivä) noin 27 euroa postituksineen.
- Thorne Research B Complex – Jos haluat saada kaikki B-vitamiinit yhdellä kapselilla päivässä, niin katso tätä B-vitamiinituotetta, jossa folaatti ja B12-vitamiini on luonnollisessa muodossa.
Foolihappo yhteenveto
Ensinnäkin kannattaa ymmärtää, että foolihapolla ja folaatilla on eroa. Synteettinen foolihappo (folic acid) lisäravinne ei välttämättä imeydy, jos sinulla on MTHFR mutaatio. Folaatti on taas se mitä saat ruuasta ja joksi synteettinen foolihappo osittain muuttuu. Folaatti kannattaa pääasiassa ottaa ruuasta, mutta jos lisäravinteelle on oikeasti tarvetta, niin markkinoilla on luonnollista folaattia tarjolla, joten enää ei ole tarvetta kokeilla onneaan foolihapolla.
Tietenkin kaikki voivat tehdä omalla kehollaan mitä haluavat, mutta itse ainakin valitsen sen laadukkaamman luonnollisen vaihtoehdon, sen sijaan kuin että käyttäisin synteettistä luonnossa esiintymätöntä molekyyliä, jonka kaikista haitoista ei vielä ole täyttä tietoa.
Lähteitä ja opiskeltavaa:
The little known (but crucial) difference between folate and folic acid
Podcast #157 – Dr. Ben Lynch: MTHFR Gene, Overcoming Disease, & the Dangers of Folic Acid – Hyvää infoa foolihapon vaarallisuudesta! (Youtube)
Folaatti ja foolihappo
Hyvää infoa foolihapon ja folaatin eroista: Rationale for Replacing Folic Acid with NatureFolate™
An Open Letter from Designs for Health about Folic Acid (PDF)
Folic Acid vs. Folates: Part II
Is Too Much Folic Acid Giving You Cancer?
http://en.wikipedia.org/wiki/B_vitamins
Vitamin B Complex Benefits
http://en.wikipedia.org/wiki/Tetrahydrofolic_acid
Tetrahydrofolate (THF) biochemistry
Folic Acid is Hazardous to Your Health. What About Food Folate?
Tilaisin uutiskirjeen
Hei,
Onko tämä tuote tuota hyvää folaattia?
https://www.hyvinvoinnin.fi/vitatabs-folaatti
On kotimainen.
Kiitos avusta!
Tuote sisältää Quatrefolic folaattivalmistetta, joka on biologisesti aktiivinen folaatti. Samaa ainetta löytyy esim. Jarrow Formulas Methyl Folate ja Doctor’s Best, Best Folate, Fully Active tuotteista jotka mainitaan artikkelissa.
Voi kun tämä tieto olisi alkanut leviämään muutamia vuosia takaperin :(. Jokaisen raskausajan (3kpl) olen syönyt säntillisesti foolihappoa pitkällisen perehtymisen seurauksena ja kuvitellut tekeväni hyvää lapsilleni. Yhdessä raskaudessa söin ihan järkyttävän isoa annosta (5-10xnormisuositus) ylipainon vuoksi. Järkyttävä olo nyt kun näitä asioita alkaa selviämään ja uskon vahvasti usealla meidän perheessä olevan tuo mthfr geenimuunnos. Tekisi mieli vaan hakata päätä seinään.
Kannattaa muistaa, että myös synteettinen foolihappo auttaa vähentämään raskauden aikaisia epämuodostumien esiintymistä.
1-3kk ennen ja 12 raskausviikkoon asti foolihappoa tai folaattia kannattaa ottaa lääkärin suositusten mukaan.
Raskauden myöhemmässä vaiheessa synteettisen foolihapon haitat on lähinnä linkitetty lapsuusiän astmaan, vaikkakin lisää tutkimuksia aiheesta tarvitaan.
https://academic.oup.com/aje/article/170/12/1486/158006/Effect-of-Supplemental-Folic-Acid-in-Pregnancy-on
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21655492
Hei,
mitä mieltä olet raskautta suunnittelevalle naiselle Femibion-ravintolisästä?
http://www.femibion.fi/wp-content/uploads/2015/09/72840_FemibionTuoteseloste.pdf
Mikäli ymmärrän oikein, kyseinen tuote näyttäsisi sisältävän folaatin bioaktiivisen muodon Metafolinin ja lisäksi myös muita vitamiineja, jotka auttavat folaatin imeytymisessä? Kiitos paljon vastauksesta!
Tuote näyttäisi sisältävän folic acid (400µg) ja Metafolinia (416µg).
Lisäksi tuote sisältää B-, C, D, E-vitamiineja ja jodia.
Saksalainen yleisesti käytetty tuote, joten luultavasti ihan turvallinen käyttää. Tuotteen B-vitamiinit eivät näytä olevan optimaalisessa muodossa, mutta sillä ei luultavasti ole merkitystä lyhyellä käyttöajalla.
No siinähän on juuri tuota synteettistä foolihappoa (folic acid) joka ei ole suositeltavaa.Tosin siinä on myös tuota biolokisesti aktiivista foolihappoa Metafolin
Osaatko vastata säilyykö folaatti viherjauheissa? Voiko siis lunnollista follaattia saada viherjauheista?
Hei
tässä tuotteessa https://www.yliopistonapteekki.fi/foliren-folaatti-400-mikrog-tabl-90-kpl-75190.html on tuota quatrefolic:ia, mutta tuotteen koostumuksessa ilmoitetaan tälläin: 5MTHF-glukosamiini, onko se sama asia kuin tuo tekstiisi laitettu L-5-MTHF?